«Odelsgutter 1908-1918» satt i punktskrift på 1024 sider
Takk til Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund som fikk min bok «Odelsgutter 1908-1918» satt i punktskrift. Boka utgjør 19 hefter og kan lånes fra NLB – Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek.
45 personer kom til Oppstad samfunnshus da boka «Odelsgutter 1908-1918» ble lansert 17. juli. Boka er basert på 46 dagbøker skrevet av brødrene Hans og Ole Kjølstad. Den handler om gardsarbeid, sykdom, kjærlighet og korsang, og første verdenskrig sett fra Oppstad.
Ole Kjølstad sang i flere kor, noen han ofte skriver om i dagbøkene. Det var derfor fint å kunne presentere boka med sang fra en korgruppe ledet av Kristin Nesse. Hun er barnebarnet til Hans og Oles eldste søster, Aaslaug (født Kjølstad) Nesse. To av sangene var fra noter etter etter Ole Kjølstad, som Kristin hadde funnet.
Boka beskriver dagliglivet på garden Kjølstad, men er også en lokal historie fra Sør-Odal med innslag fra Nord-Odal, Solør, Nes og Kristiania. Handlingen er fra ei tid da ingen hadde radio og avisene var viktigste nyhetskilde. Begge brødrene var interessert i hva som skjedde lokalt og i verden, og de skriver ofte i dagbøkene om hva de har lest i avisene.
Ingen hadde bil eller traktor. Å gå, sykle og kjøre med hest var de vanligste måtene å ta seg fram på. Men det gikk båter i rute på Oppstadåa mellom Skarnes og Nord-Odal. Å ta toget fra Skarnes til Flisa via Kongsvinger var mulig. Og toget fra Skarnes til Kristiania ble mye brukt.
1918, det siste året boka handler om var preget av pandemien som ble kalt spanskesyken. Rundt 15.000 mennesker i Norge døde, også mange i Odalen. Dette skjedde samtidig som verdenskrigen fortsatt raste, og det fantes ingen vaksiner. En av de første som døde i Sør-Odal var den svært godt likte distriktslegen, Samson Schjervheim.
På Oppstad samfunnshus fulgte vi reglene for å verne oss mot å bli smittet av korona. Takk til alle som kom og som kjøpte boka. Den begynner nå å leve sitt eget liv.
Takk til Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund som fikk min bok «Odelsgutter 1908-1918» satt i punktskrift. Boka utgjør 19 hefter og kan lånes fra NLB – Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek.
Sør-Odal Rotary har vann som tema i 2021. Det var et artig utgangspunkt for en presentasjon av boka "Odelsgutter 1908-1918". Da var et ønske om elektisitet, konsekvensene for landbruk i somre med tørke og ikke minst når det var flom, utrolig viktig.
Sør-Odal slekts- og historielag inviterte medg 3. november til å fortelle om boka "Odelsgutter 1908-1918". Der møtte jeg kunnskapsrike tilhørere, og som mer enn mange andre har interesse for lokalhistorie.