Mosjon og muskler

Fint å sykle til Oppstadbakken

Det er fint å sykle fra Slåstad til Oppstadbakken. Som unge gjorde jeg det ofte. Nå er veien asfaltert, det var den ikke da. Det er heller ikke så mye biltrafikk. Likevel gjelder det å passe seg, særlig i svingene der det kan være litt uoversiktlig.

Fint å sykle til Oppstadbakken

Turen har egentlig ikke noe mål, men et lite stopp ved den nye båtbrygga i Osviken er fint. Der er det hogd mye skog og utsikten mot nord over Storsjøen er fantastisk. I gamle dager brukte vi å stoppe her og bade.

Med el-sykkel går bakkene unna som en lek. Det er høysesong for markblomster i grøftekantene, og ved Skredderstuen beiter sauer og hester. I bakken ned mot Oppstadbrua viser speedometeret 35 kilometer i timen.

Oppstadbrua sto ferdig bygd i 1938. Brua ble forsøkt sprengt i 1940, under andre verdenskrig, men fikk bare et hull. Hestene fortsatte å gå rundt dette hullet lenge etter at det var blitt tettet igjen.

Den første brua var ei pen hengebru og vi lekte ofte på brua og brufestene der på 1960-tallet. Vi skrev flaskeposter og kastet dem ut i åa, men jeg kan ikke huske at vi noen gang fikk svar. Hvorfor den gamle brua ble erstattet med den som står der i dag, har jeg ikke funnet ut enda. Men den «nye brua» kom i 1968 og er mye høyere. Tanta mi mente den nye brua måtte være en feillevering, hun syntes ikke at den passet.

For 100 år siden var det person- og varetransport mellom Skarnes og Nord-Odal med båter som Storsjø og Odølingen på åa. Da jeg var barn, var det kun en og annen robåt. Og så var det tømmerfløting. Nå freser mange motoriserte fritidsbåter opp og ned åa mellom Storsjøen og Glomma.

Sykkelturen videre gikk forbi Oppstad samfunnshus, som tidligere var Bøndernes hus og ble bygd i 1922, om Auli opp til Nord-Odalsvegen. Så gikk turen Skjulstadvegen tilbake, over brua og tilbake til Slåstad. Men på Oppstadbakken er det mange flere småveier å utforske.

Ikke helt Odalen rundt

16. juni 2021

Jeg er en ganske fersk el-syklist og flere har spurt om det er trening i å sykle med batterihjelp. Det første svaret har vært at jeg i hvert fall sykler lenger enn før. Men det gjelder også å bli kjent med hvordan sykkelen virker.

Gå til toppen