Jordarbeidet foregår slik:
- Alt matavfall på kjøkkenet legges i en liten dunk i skapet under oppvaskkummen.
- Når dunken er full, heller jeg innholdet i en av to litt større dunker som jeg oppbevarer i romtemperatur på vaskerommet. Begge dunkene har en kran. Når jeg fyller kjøkkenavfall opp i den første dunken, strør jeg over en kopp bokashistrø (hvetekli med bl.a. melkesyrebakterier) som gjør at avfallet gjærer. Når denne dunken er full, skal den stå i to uker, så da begynner jeg å fylle den andre.
- Når den fulle dunken har stått i to uker, tapper jeg av væsken som kalles bokashivæske og kan brukes som blomster- og plantegjødsel. Resten tømmer jeg om vinteren i varmkompostbingen ute. Om sommeren kan avfallet graves ned og blir raskt god mat for meitemark og andre kryp i tillegg til plantene, eller helles i varmkomposten. Bland gjerne inn løv, gressklipp og litt jord.
- Om høsten tømmer jeg varmkomposten ut i en åpen kompostbinge og lar den ligge til våren. Da sikter jeg jorda fra bingen opp i ei trillebår, og slik kan jeg blande «ny» levende jord med jorda i kassene i drivhuset og rundt plantene i hagen.
- I tillegg har jeg det jeg kaller forsøksfeltet fra 2019. Da la jeg papp på 2-3 m2 grasbakke. Pappen dekket jeg med et trillebårlass våte blader fra bekken, deretter et trillebårlass med usiktet kompost blandet med hønsemøkk, så et lag tørt løv og småkvist fra i fjor høst, deretter mer kompost med hønsemøkk og til slutt et lag siktet kompostjord. (Jeg er heldig som har en nabo med høner, der jeg kan hente ei trillebår med møkk.)
- I forsøksfeltet plantet jeg det første året grønnkål, sukkererter og jordbær, som på ulikt vis bidrar til de andre plantenes beste. I år har jeg plantet squash, sukkererter og mangold.
- I en annen kompostbinge ute legger jeg løv, gressklipp og annet jeg luker bort fra drivhus og hage. MEN, planter jeg vil hindre at sprer seg, kaster jeg i restavfallet. Og grovere hageavfall som kvist etter beskjæring og ugras jeg ikke liker, legger jeg på en haug i skogen.
- Og så kommer barnebarna og graver mark i komposten eller jakter på småkryp, spiser bær og plukker agurker!
Inspirasjon:
«Jordboka – Det fantastiske universet under føtene våre» av Dag Jørund Lønning.
«Skogsträdgården – Odla ätbart över alt» av Philipp Weiss & Annevi Sjöberg
Bokashi Norge: www.bokashinorge.no